Топлоизолация на апартамент и къща

Топлоизолация на апартамент и къща е процесът по поставяне на топлоизолационен материал върху стени, таван и под (вътрешно или външно). Най-често използваните материали за топлоизолация са: минерална вата, полистиренова пяна, полиуретанова пяна, стъклена вата. От тези материали се произвеждат крайните продукти за топлоизолация: каменна минерална вата, EPS (познато като стиропор), XPS (познато като фибран или фибрант), полиуретанови сандвич панели, стъклена вата.

Съдържание

Топлоизолация и загуби на топлина

Къде има най-големи загуби и къде има най-голяма сметка да се топлоизолира?

Загубите на топлина, като коефициент на топлопроводимост (висока проводимост=слаба изолация), са най-големи от тавана. Причините са много прости:

  1. Топлия въздух се издига нагоре.
  2. Плочите на апартаменти, къщи и жилища са от бетон, а бетонът не е добър топлоизолатор.

Бетонът в една топлоизолационна система е термомост и съответно трябва да се изолира отвсякъде по подходящ начин. Комбинирайки горните две условия, се получава най-голямата и най-бързата загуба на топлина – през таваните на къщите и апртаментите.

От друга страна стените имат по-голяма площ от тавана и за определени размери къщи и апартаменти може да се получи така, че загубите на топлина през стените да достигнат тези през тавана или дори да ги надминат.

Загубите през пода са минимални, но пък от друга страна хората сме в контакт с пода постоянно, съответното студеният под ще се усеща най-силно!

Видове топлоизолация – външна и вътрешна

Има 2 вида топлоизолация – външна и вътрешна. Комбинираният метод от двете не е трети вид, просто са 2 броя изолация – 2 отделни работи за вършене.

Външна или вътрешна топлизолация?

Стигнахме и до най-важния въпрос, когато сте решили да поставяте топлоизолация – вътрешна или външна топлоизолация?

Отговорът, който най-често ще чуете: Най-подходящата топлоизолация е външната.

Всъщност, всеки от методите имат предимства и недостатъци… Да не забравяме също така и комбинираната топлоизолация от едновременна вътрешна и външна… Изберете кой метод би бил най-подходящ за вашия случай.

(Легенда: със знак “+” са означени предимствата, а със знак “-” са означени недостатъците на вида топлоизолация.)

Външна топлоизолация – предимства и недостатъци

+ можете да поставите максимална дебелина, без да губите място
+ избягва се появата на конденз, плесен и мухъл вътре в помещенията
+ отвътре остава чисто – няма нужда от ремонт (не създава неудобство по време на ремонт)
+ помещенията бавно се охлаждат (но пък бавно се загряват/затоплят) – като акумулираща печка и маслен радиатор
– не винаги е възможна, но когато е възможна – е за предпочитане
– по-трудна за изпълнение и не винаги можете сами да си я направите
– помещенията бавно се загряват/затоплят (но пък бавно се охлаждат) – като акумулираща печка и маслен радиатор

Вътрешна топлоизолация – предимства и недостатъци

+ лесна за изпълнение (на ниска височина), можете сами да си я направите (поне на стените)
+ помещенията бързо се загряват/затоплят (но пък сравнително бързо се охлаждат)
– губите място – колкото по-дебела е изолацията, толкова повече място губите
– съществува реална опасност от поява на конденз (особено при наличие на влага), плесен и мухъл
– защитата от конденз изисква максимално добре следване на съответната технология за монтаж, поставяне на паро-непропускливи ленти и т.н. (некачествения монтаж е почти сигурен конденз)
– отвътре има нужда от ремонт с финално боядисване или тапети (създава неудобство за ремонтния срок)
– помещенията бързо се охлаждат (но пък бързо се загряват/затоплят). Това означава, че ако имате климатик – ще се включва често и за кратко.

Комбинирана външна и вътрешна топлоизолация – предимства и недостатъци

+ помещенията бързо се загряват/затоплят (но пък сравнително бързо се охлаждат)
– губите място – колкото по-дебела е изолацията, толкова повече място губите (затова при комбинирана изолация отвътре се прави сравнително малка/тънка изолация)
– помещенията бързо се охлаждат (но пък бързо се загряват/затоплят). Това означава, че ако имате климатик – ще се включва често и за кратко.

Проблеми при поставянето на топлоизолация

Термомост (термо мост) при топлоизолация

Термомостът е най-големия проблем при поставянето на топлоизолация. Наличието на големи или много на брой термо мостове може да развали резултата от поставянето на топлоизолационна система, с което да смъкне коефициента на полезно действие на системата с между 5 и 40%.

Бетонът има висока топлопроводимост. Обикновено термомостове са стоманени, стоманобетонови и бетонови елементи – междуетажни плочи, трегери, тераси и т.н.

За да се справите с термомостовете, трябва първо да ги познавате, след което да предприемете съответните мерки за да ги отстраните. Така ще използвате пълния капацитет на топлоизолацията.

Проблеми след поставянето на топлоизолация

Проблеми след поставянето на топлоизолация, за които трябва да сте помислили преди поставянето на изолацията?

Конденз (причинен от влага), плесен и мухъл

Конденз са капчици вода, които се образуват при среща на водни пари със студена повърхност. Когато кондензът е силен, капчиците стават много и водата потича надолу по стъклопакета, по дограмата, по подпрозоречната дъска (ако има такава) и по стената.

Нявсякъде, където има застояла вода или влага, се образува плесен и мухъл. Ето защото борбата с плесен и мухъл около прозорци и врати се прави чрез борба срещу конденирането на водните пари и образуването на конденз.

Кой материал е подходящ?

Имайки избор от много продукти и материали, важно е да разберете кой материал за каква ситуация е подходящ.

Топлоизолация с вата (минерална, стъклена, каменна)

Топлоизолация с минерална вата е сред най-използваните материали в съвременното строителство на къщи и неголеми жилищни сгради, за външна и вътрешна топло изолация. Едновременно с топлоизолацията, осигурява звукоизолация/шумоизолация. Също така не променя свойствата си в течение на времето, както се променят свойствата на EPS/XPS изолационните плочи.

Недостатък: голямо тегло, спрямо други топло изолационни материали. Друг недостатък е намаляването на топло-изолацията при попадане на вода или немалки количества влага във ватата, но коефициента се възстановява след изсъхването на минералната вата.

Обикновено с минералната каменна вата се използва гипсокартон, който бързо и лесно затваря стена, таван или преградни стени. Можете да разгледате подробна информация за минералната вата от сайта на Кнауф.

Препоръчана вата от сайта на строителен магазин АТЕК

Топлоизолация с EPS (стиропор). Графитен EPS/стиропор

Топлоизолация с EPS, още известен като “стиропор”, е сред най-използваните материали за външна топлоизолация на фасади (стени) на къщи, апартаменти и високи жилищни сгради. Ниското му тегло и сравнително ниската цена спрямо другите материали, правят популярността му толкова голяма.

Голям недостатък е, че EPS стиропорът е горим, което създава определени неудобства при използването му за големи жилищни сгради, където топлоизолацията може да поддържа и разпространи огънят по цялата фасада.

Напоследък популярен стана подобрения графитен EPS/стиропор. Той е с тъмен сив цвят, поради наличието на графитени частици. Графитените частици отблъскват слънчевите лъчи, с което намаляват топлопроводимостта и също така увеличават живота на топлоизолационната плоча.

Топлоизолация с XPS (фибран)

Топлоизолация с XPS, още известен като “фибран”, е сред най-използваните материали за вътрешна топлоизолация, външна цокълна изолация и подова изолация. Дори за ламинирания паркет се използват специални подови XPS плоскости с дебелини 5, 8 и 9мм.

Използването му по стени и тавани е по-рисково, поради факта, че при горене се отделя задушлив газ и е възможно да поддържа голям огън, щом веднъж се е разгорял. Ето защо покриването му с гипсокартон или шпакловане е за препоръчване.

Препоръчан EPS и XPS от сайта на строителен магазин АТЕК

Таван, стени, под…, външна и вътрешна топло изолация

Като вземем таван, стени и под, и двата вида – външна и вътрешна топлоизолация, получават се общо 5-6 варианта за топлоизолация:

  • таван – външна топлоизолация
  • таван – вътрешна топлоизолация
  • стени – външна топлоизолация
  • стени – вътрешна топлоизолация
  • под – вътрешна (и външна) топлоизолация

Нека разгледаме какви варианти за избор имате, какви предимства и недостатъци има всеки от методите, за да можете да направите избор на топлоизолация за таван, стени и под.

Таван – външна топлоизолация

Външна топлоизолация на таван обикновено се прави на най-горния етаж на къща при вентилируеми тавански помещения. Това предотвратява бързото отделяне и загуба на топлина. Може да се направи по няколко начина – да се наредят топло-изолационни плоскости от EPS, минерална и стъклена вата, перлит и др., със или без замазка върху изолацията, в зависимост дали се ползва подпокривното пространство.

Обикновено е нужна сериозна дебелина за тавана – около 5-20см топлоизолация, обикновено поне 10см-15см (10+5 кръстосан), което е с най-доброто съотношение цена/спестена енергия.

Таван – вътрешна топлоизолация

Вътрешна топлоизолация на таван е единствения подходящ метод за топло изолация на таван на апартаменти. Едновременно с това, той е подходящ и за къщи и други помещения. Обикновено се използва система за окачен таван с гипсокартон или други плочи, в който се добавя минерална вата. Самия гипсокартон, поставен на отстояние от тавана, и получената въздушна междина, са топлоизолация, но добавянето на вата увеличава ефекта. Това обикновено е правилния метод.

При всяка вътрешна топлоизолация е важно да се вземат мерки срещу образуването на конденз и последващи плесен и мухъл. Задължително се слагат:

  • на бетонната плоча,  над изолацията/ватата – паропропускливо-водонепропускливо фолио (защитава от водни течове, но пропуска парите, за да няма конденз)
  • под изолацията/ватата – ПАРОИЗОЛАЦИЯ (не пропуска ниво вода, нито водни пари)

Като алтернативно решение, вместо вата може да се използва XPS фибранови топло-изолационни плочи, който обаче са горими (поне частично) и отделяният от тях пушек е силно задушлив. Ето защо за тях също е добре да се шпакловат или покрият с гипсокартон, за да се осигури добра безопасност.

Напоследък станаха популярни различни по вид EPS стиропорени или XPS фибранови декоративни пана, с дебелина между 5 и 20мм. Обикновено под 20мм са недостатъчни за целите на топлоизолацията, но въпреки това дори такава малка дебелина би имала смисъл. Може също така да се комбинират декоративните плочи с топлоизолация от XPS зад тях, които задължително да бъдат дюбелирани. Важно е да се ползва само в помещение, където пожаробезопасността е гарантирано ниска.

Дебелината на топлоизолацията намалява височината на помещението, така че зависи дали сте в къща или партамент и колко е свободната височина. Обикновено при дебелини над 2см има чувствителна разлика, но по-добре би било 5-8-10см, ако е възможно.

Добри минерални вати са Кнауф Инс. или Изовер Домо. В кухнята (и други влажни помещения) гипсокартонът може да бъде влагоустойчив. С окаченият таван се правят интересни форми – може да бъде с лек наклон, на две и повече нива и т.н.

Стени – външна топлоизолация

Външна топлоизолация на стени е най-често използвания метод за топлоизолация на стени и фасади. Много често хората пропускат топло изолацията на тавана и си мислят, че щом са направили изолация на стените – това е достатъчно. Както вече споменахме, загубите на топлина от тавана са по-големи от загубите през стените, но тъй като тавана обикновено е по-малка площ, в много от случаите загубите през малкия таван са приблизително равни на загубите през големите стени.

Външната топлоизаолация на фасади най-често се изпълнява от EPS – обикновен бял или подобрен графитен, който поради лекото тегло може да се монтира и на стари къщи и жилищни сгради. За новото строителство обаче не рядко се използва минерална вата, която обаче е с по-високо тегло и рядко се използва (или изобщо не се използва) за големи жилищни сгради.

Стени – вътрешна топлоизолация

Вътрешна топлоизолация на стени е последния и краен вариант за монтаж на топлоизолация, когато такава външна не е възможна или в комбинация с външна изолация. При всяка вътрешна топлоизолация е важно да се вземат мерки срещу образуването на конденз и последващи плесен и мухъл. Ето защо монтирането само на вътрешна изолация, без дебела външна топло изолация би било рисково начинание.

Обикновено се използват минерална вата или XPS топло изолационни плочи, покрити с гипсокартон или няколко слоя шпакловка. Заедно с това обаче трябва да се осигури паро-непропускливост по ъглите (със специални ленти), за да няма конденз.

Под – вътрешна (и външна) топлоизолация. Подово отопление?

За под обикновено не се говори за вътрешна или външна топло-изолация, а само като топлоизолация на под. Обикновено винаги се разбира “вътрешна топлоизолация на под”, защото външна по-рядко е възможно (напр. за тавана на съседите под вас) и е съмнително какви резултати ще се получат (т.е. не се препоръчва)…

Говорейки за топлоизолация на под, както и това, че краката на живущите в апартамента или къщата са в постоянен контакт с пода, трябва да се обмисли и варианта за поставяне на подово отопление. Подовото отопление ще създаде неповторим комфорт, който няма как да постигнете с топлоизолация! Ако имате възможност да пробвате подово отопление при съседи, роднини или познати – опитайте го и след това преценете. Недостатък е, че не винаги имате възможност за подово отопление… Понякога само при ремонт на къща може да се планува и изпълни подово отопление, тъй като големите жилищни сгради с централно подаване работят на друг принцип – там не можете да добавите нов кръг за пода.

Да се върнем сега на топлоизолацията на под. Тъй като подът понася големи натоварвания, това води и до повишени изисквания към топлоизолиращия материал. За материал обикновено се използват подов XPS или подова каменна вата, които са с повишена плътност. Също така се използват подов EPS (стиропор), стъклена вата, и дори перлит (вижте повече за материалите за топлоизолация на под).

Върху реда с наредените топлоизолационни плочи (или топло изолация на руло или друг вид) се прави циментова замазка с 4-8см дебелина, най-добре с арматура. Алтернативно, може да се приложи система за “сух под”, където вместо замазка да се използват плочи OSB, шперплат, ламинирано ПДЧ, фазер, гипсофазер (гипсофазерни плочи), корк и др. Вижте варианти за топлоизолация на пода.

Важно е също така да се знае, че самата финална настилка също може да бъде топлоизолация. Например ако положите дюшеме, а между гредите наредите EPS/стиропор, стъклена или минерална вата (поне около 7см), то тогава няма нужда от допълнителна топлоизолация отдолу. Ако обаче имате едва 2см дебелина за подова настилка, то тогава по-добре сложете най-дебелата възможна подложка под ламинирания паркет – XPS подложка с дебелина 8-9мм или пък коркова подложка. За кухни някои препоръчват кокосова подложка.

Подовата топло изолация, както и другите типове топло изолации са сложни дейности, особено в частта им за проектиране, където е нужно да се достигне определен коефициент на топлопроводимост (съответно топло изолация), например за пасивна къща. За по-специфични случаи се препоръчва използването на маркови качествени системи за топлоизолация на под, монтирани по указанията на производителя.

Звукоизолация (Шумоизолация)

В края на така дългата статия за топлоизолация, трябва да споменем, че поставяйки топлоизолация, вие също така правите и звукоизолация (шумоизолация). Различните материали имат различни характеристики, но най-добра изолация има ватата. Ако шумоизолацията е важна за вас – подберете подходящите варианти за вашия случай и се консултирайте със специалист.

Източник: stroitelstvo24.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *