От какви грижи се нуждаят вашите ратанови мебели?

От какви грижи се нуждаят вашите ратанови мебели?

От какви грижи се нуждаят вашите ратанови мебели?

Ако вашите ратанови мебели са започнали да губят оригиналната си визия и несравнимо очарование, то вие може би не полагате нужните грижи за тях. Изделията от естествен ратан са по-капризни и деликатни от синтетичните, но въпреки това продължават да бъдат предпочитан вариант за двор и градина. Причината? Естественият материал притежава неподправено очарование, каквото имитацията никога няма да може да постигне.

Грижа за мебелите от естествен ратан – правила за използване

Както всички мебели от естествена дървесина, и ратановата мебел започва да губи чара си, ако стои постоянно на открито, изложена на елементите на околната среда. Не е желателно мебелите да зимуват на двора или дори на верандата, тъй като ниските температури и влагата могат да причинят напукване на фината дървесна конструкция.

Дъждовете и силното слънце е също добре да бъдат избягвани. Честото мокрене може да предизвика гниене на ратановите мебели и появата на мухъл. Преките слънчеви лъчи пък могат да доведат до избеляване на цвета на красивата градинска мебел. Най-добре е да разположите комплекта под тента или навес, където ще бъде защитен от капризите на времето.

В случай че дворът и мебелите не се използват постоянно през лятото, а може би само през уикендите, не е лошо да ги покривате с платнище, което ще намали излагането им на влага и UV лъчи. Ако моделът, който притежавате, е оборудван с подвижни тапицирани седалки, не е лошо да ги прибирате на сухо, когато отсъствате по-дълго.

Почиствайте съобразно особеностите на материала

Почистването на мебелите от естествен ратан изисква познаване на особеностите на материала. Както вече стана ясно, ратанът не обича водата. Ако се налага да почистите мебелите с вода и препарат, не пропускайте да ги подсушите непосредствено след измиването. Така ще предпазите дървото от напукване и загниване.

По-леки замърсявания и прах се чистят най-добре с мебелочистител. Препаратите за мебели съдържат деликатни почистващи агенти, както и компоненти, които възстановяват блясъка на дървесните влакна. Можете да използвате полиращи пасти, които отблъскват водата. Така ще защитите любимата си градинска мебел от повреда в случай на намокряне.

Калъфките на креслата и диваните могат да се перат машинно на умерени градуси и обороти, освен ако не са изработени от кожа. Кожените дамаски могат да се чистят с вода и мек препарат, но те не са добро решение за мебелите, които се използват основно на открито. Слънцето може да повреди фатално кожената дамаска, а също и да нагрее силно мебелите, така че върху тях да не може да се седи.

Ограничете достъпа на домашните любимци

Любимите ни четириноги могат да бъдат истински унищожител на мебели и това е еднакво валидно както за интериорното обзавеждане, така и за градинското. Едва ли бихте искали да виждате следи от драскотини по скъпите си ратанови мебели, затова, ако е възможно, ограничете достъпа на домашните си любимци до градинската мебел.

Можете да отклоните вниманието им от ратана като разположите наблизо специална драскалка или дървен елемент, който да послужи като пила за ноктите на четириногия член на вашето семейство. Не забравяйте да покривате ратановия комплект с покривало, когато отсъствате от жилището и не можете да упражнявате стриктен контрол върху действията на домашния си любимец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *