Колко струва външната изолация?

Колко струва външната изолация?

В днешно време за хората е все по-важно да имат възможно най-малко топлинни загуби в дома си. В опит да се ограничи загубата на топлина през зимата първият избор често е външната изолация. И наистина поставянето на фасадна изолация е сигурен начин да намалите сметката си за ток.

Поставянето на външна изолация има редица предимства, поради които си заслужава да помислите за тази сигурна инвестиция, която ви се отплаща във времето. Реално губите около 2/3 от топлината чрез външните стени. А дали ще намерите изгодна за външна изолация цена зависи от редица фактори.

Най-общо казано себестойността й се определя от три различни компонента:

 • Цена на материалите
 • Разходите за труд
 • Наемането на специализирана техника.

Когато разгледаме общата цена в детайли, виждаме, че себестойността на материала заема около 36%, трудът – приблизително 59% и останалите 5% отиват за покриване на разходи по използваната техника.

Относно цената също имат значение фактори като:

 • Тип къща
 • Брой квадратни метри
 • Замърсяване на стените
 • Избор на материал
 • Работна платформа или подвижно скеле.

Ако има части от къщата ви, които са много трудни за достигане със стълба, трябва да се използва оборудване за катерене. Когато искате оферта за външна изолация, се поинтересувайте по какъв метод ще бъде поставена тя. Няма как да получите приблизителна цена без оглед. Често и в хода на работата се налагат допълни разходи, които вдигат крайната цена.

Обикновено за по-големи количества фирмите предлагат допълнителни отстъпки Това означава, че реално по-голямата площ за изолация ви излиза по-изгодно от по-малката. Има и фирми, които отказват да поставят външна изолация на стени под 20 кв.м., или имат определена минимална цена на ангажимент.

Допълнителни фактори, които увеличават цената на външната изолация:

 • Обръщане на прозорците

Обръщането на прозорците не влиза в цената на външната изолация, така че поискайте оферта за тях отделно. Разбира се, можете да се справите с това и сами, но е важно да го направите качествено.

 • Почистване на фасадата

Ако повърхността на външните ви стени и силно замърсена, ще се наложи да бъде почистена добре преди полагането на изолацията. Различните отлагания и мухъл могат да повлияят на качеството на изолационните плочи.

 • Отстраняване на различни препятствия

Ако имате климатици, те трябва да бъдат преместени, за да се изолира стената под тях. И това се заплаща отделно.

Монтирането на козирки също оскъпява цената. Понякога се налага и поставяне на нови вентилационни решетки, ако имате такива.

 • Най-икономичното решение: Живеете в ъглова къща и искате да подобрите изолацията й? В такъв случай не е нужно да избирате най-скъпата изолация, стига да е направена професионално. Ако изолирате външните стени, със сигурност ще намалите разходите за отопление, така че да не чакате сметката си за ток със свито сърце.
 • Най-рентабилният избор: Ако притежавате красива, самостоятелна къща, вероятно бихте искали възможно най-голямо спестяване от сметките за отопление? С избора на външна изолация предотвратявате загубата на пространство вътре в къщата от евентуалното поставяне на вътрешна изолация. Цената на изолацията ще бъде двойна на изолацията на ъгловата къща, тъй като при вас е желателно да бъдат използвани по-висок клас изолационни материали.
 • Малка жилищна площ: Живеете в апартамент и искате да изолирате фасадата, за да запазите топлината в дома и да премахнете влагата и мухъла на крайните стени? В такъв случай външната изолация е най-доброто решение. Няма да загубите място вътре в помещенията, а и инвестицията не е чак толкова голяма предвид квадратурата.

Много фирми предлагат различни пакети за външна изолация, които имат и различен гаранционен срок. Цветовете също имат отношение към крайната цена, като белият цвят, разбира се, е най-евтин. И видът на шпакловката се нарежда сред факторите, определящи дали търсената от вас цена за външна изолация ще бъде по-ниска или по-висока.

Дебелината  на изолационните материали и техният вид обаче са от най-голямо значение, когато говорим за външна изолация и цена.

По-добрата външна изолация спестява повече енергия

Колкото по-добра е изолацията, толкова по-ниска е U-стойността (коефициентът на топлопреминаване на компонента), толкова по-малко топлина преминава през пукнатините и фугите, които значително охлаждат стаята.

Разликата в цената на квадратен метър между стиропор 5 см. и 8 см. не е толкова голяма реално, така че преценете добре дебелината.

А ако планирате някакъв ремонт на фасадата, като смяна на мазилката, можете да го съчетаете с поставяне на външна изолация. Тогава повечето разходи така или иначе ще бъдат направени. Реалната мярка за ефективност, в този случай изолацията на фасадата, би ви струвала по-евтино.

Също така е добре да знаете, че когато наемете фирма, доставката на материалите влиза в цената. Вие нямате ангажимент с осигуряването на материалите и тяхното транспортиране до обекта ви. Полагането на фасадна мазилка също е част от пакета. Тук можете да обърнете внимание на вида на мазилката, тъй като тя е добре да бъде UV устойчива , с водоотблъскващи свойства и т.н.

И накрая, не забравяйте, че слагате външна изолация веднъж, така че качеството е хубаво да бъде водещ ваш приоритет.

Източник: https://www.atek.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *