Вътрешна изолация – повече предимства, отколкото недостатъци

Вътрешна изолация – повече предимства, отколкото недостатъци

Фасадата може да изолирана отвън и отвътре. И двата варианта имат предимства и недостатъци. В случай че искате да запазите оригиналната фасада на сградата външната изолация отпада автоматично. А вътрешната изолация подобрява топлоизолацията, без да засяга външния вид.

Поради растящите цени на електроенергията, все повече хора се замислят как биха могли да пестят от сметките си за ток. Отоплението играе централна роля тук, особено през зимните месеци – приблизително 65% от потреблението на енергия . За да коригирате това, изолацията е най-ефективният вариант. Можете да изолирате дома си отвътре сравнително евтино и бързо.

Изолационните панели от вътрешната страна на външните стени ви осигуряват повишена топлоизолация и комфорт и също така водят до спестяване на енергия за отопление. Предразсъдъците около широко използваната вътрешна изолация е време да останат в миналото, защото в много случаи тя е най-добрата алтернатива.

Има различни варианти за вътрешна изолация, които се различават значително като усилия и разход. Един от най-скъпите материали, който се използва за изолация, е минералната вата.  Но този вариант е и най-ефективният.

Предимства на вътрешната изолация

Факт е, че през последните години, когато се заговори за енергоспестяване, вътрешната изолация стана все по-важна като алтернатива на външните изолационни системи, които не винаги са осъществими.

 • Външната фасада остава непроменена

Вътрешната изолация оставя непроменен външния вид на сградата. За нея не се изисква да искате разрешение на останалите собственици на жилищата, ако живеете в кооперация или блок. А ако къщата ви е в масивна зидария, външната изолация е невъзможна. Има и сгради – паметници, при които нямате право да променяте външния облик.

 • Пестене на енергия

Друго предимство на помещенията с вътрешна изолация е, че се стоплят бързо през зимата, тъй като не е необходимо да се затоплят студените външни стени. Това свойство е особено полезно за помещения, които се използват от време на време.

 • Вътрешната изолация е подходяща за всички помещения

Вътрешната изолация е идеална и за сутеренни помещения, като дори прави ненужни довършителните работи. Можете да изолирате всяко помещение в дома си, включително стаите, които използвате от време на време.

 • Можете да я инсталирате през всички сезони

Не сте зависи от времето навън, както е с полагането на външна изолация. През зимата външната изолация е много трудна за изпълнение, заради ниските температури. Това не се отнася за вътрешната изолация. Не е нужно къщата да е достъпна от вън. Не е нужно и да завършите ремонта наведнъж.

 • По-евтина е от външната изолация

Освен че можете да я извършвате по всяко време на годината, без значение от сезона и температурите, вътрешната изолация е и по-евтина от външната. Можете дори да я сложите сами, ако спазвате някои основни правила.

Най-важните изисквания при полагане на вътрешна изолация

Преди полагането на изолационните плочи, трябва да се уверите, че мазилката и замазката са достатъчно сухи. Важно е основата да е суха, обезпрашена и без ефлоресценции. Гипсовата мазилка и дървените конструкции не са подходящи основи за вътрешна изолационна система. Носещата стара мазилка, боята, тапетите, чувствителната към влага мазилка и мухълът трябва да бъдат отстранени.

Пълният повърхностен контакт на слоевете, които ще се изграждат, е от съществено значение, за да се предотврати последващото образуване на конденз. Следователно неравностите е препоръчително да имат изравнителна мазилка. А за да се предотврати образуването на влага, преди залепването на първата изолационна плоча на пода трябва да се постави уплътнителна лента.

Също така имайте предвид че за разлика от външната изолация, при вътрешната дебелината на изолационния материал е за сметка на жилищната площ. Ето защо трябва да се намери правилната мярка при измерването на дебелината. Препоръката е 8 см.

Проучванията показват, че повече от това не гарантира значително по-високо ниво на термична защита. Причината за това е, че термомостовете не могат да бъдат напълно изключени при вътрешната изолация.

Ако следвате тези 4 съвета, нищо не може да се обърка:

 1. Какъвто и материал да използвате за изолация, осигурете добър контакт със стената по цялата дължина. Избягвайте въздушните междини между топлоизолацията и стената.
 2. Погрижете се за неравните стени предварително.
 3. Особено внимание обърнете на зоната около прозорците. Топлоизолация трябва да се постави и в перваза до рамката на прозореца. Така ще избегнете топлинните и студените мостове.
 4. При използване на бариери срещу пара трябва да се обърне внимание на правилното херметично уплътняване на връзките.

Кои изолационни материали са най-подходящи за зоната на изолация отвътре?

Прави се разлика между минерален, синтетичен, растителен и животински материал за топлоизолация.

 • Минерална вата

Минералната вата има висок изолационен ефект и паропропускливост, негорима е, хидрофилна и безопасна за домашни условия.

 • Плоскости от калциев силикат

Не е необходима пароизолация при поставянето на плоскости от калциев силикат. Изгодни са като цена и устойчиви на спори на плесени.

 • Стиропор

Отличен изолационен ефект, сравнителни ниска топлопроводимост, добра звукоизолация на закрито, устойчивост на влага и атмосферни влияния и сравнително евтин и лесен за работа материал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *